tag:blogger.com,1999:blog-8762463174227827822.post4909386804988663539..comments2024-01-06T11:01:03.689+01:00Comments on Śmierć kanapkom!!!: Słoneczne pudełkoLucyna Wegankiewiczowahttp://www.blogger.com/profile/10159860750728841812noreply@blogger.comBlogger2125tag:blogger.com,1999:blog-8762463174227827822.post-85564757871197006752008-11-09T18:40:00.000+01:002008-11-09T18:40:00.000+01:00Proszę bardzo :) Jeżeli chodzi o dziwne objętości,...Proszę bardzo :) <BR/>Jeżeli chodzi o dziwne objętości, to proponuję mierzyć łyżkami. Dawno tego nie robiłam i nie pamiętam, ile używałam, poza tym, że ominęłam znienawidzone kapary i zamiast koniaku użyłam wina.<BR/><BR/>Tatar z soczewicy <BR/><BR/>200 g (około 1 1 / 4 szklanki) soczewicy (najlepiej czerwonej)<BR/>pół szklanki wody<BR/>2 łyżki musztardy Dijon<BR/>2 łyżeczki ketchupu<BR/>łyżeczka miso<BR/>łyżeczka sosu Worcestershire<BR/>trochę sosu tabasco<BR/>świeżo mielony czarny pieprz<BR/>ćwierć szklanki oleju<BR/>30 ml koniaku<BR/>1/2 małej cebuli, drobno posiekanej<BR/>60 ml kaparów, wypłukanych<BR/>60 ml korniszonów, drobno posiekanych<BR/>siekana natka pietruszki<BR/>łyżeczka płatków nori<BR/>sól<BR/><BR/><BR/>Zagotować soczewicę i gotować 2 min. Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować 10 min, co jakiś czas mieszając.Odstawić na co najmniej 10 minut, następnie umieścić w lodówce do schłodzenia. Niech całkowicie ostygnie.<BR/>Tymczasem zmieszać musztardę, keczup, MISO, Sos Worcestershire, sos tabasco i czarny pieprz w dużej misce i dobrze wymieszać. Powoli dolewać olej, następnie dodać koniak i ponownie wymieszać . Dodać posiekane: cebulę, kapary, korniszony, natkę pietruszki, sól i płatki nori.<BR/>Dodać soczewicę do mieszanki z musztardą i dobrze wymieszać za pomocą łyżki lub dłoni. Nałożyć mieszankę na talerze lub do foremek. Podawać zupełnie schłodzone.Lucyna Wegankiewiczowahttps://www.blogger.com/profile/10159860750728841812noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8762463174227827822.post-33017337222762416282008-11-07T23:43:00.000+01:002008-11-07T23:43:00.000+01:00łaaa, na bazie 'tego' przepisu? czemu tylk...łaaa, na bazie 'tego' przepisu? czemu tylko ja nie znam tego języka xD czerwoną soczewicę uwielbiam z prażonymi wiórkami kokosowymi i z pomidorami, curry, kurkumą i co tam jeszcze wpadnie :P dziś wpadłam na twojego bloga, i cały dzień to czytam xD Ja mało gotuję (choć też wegańsko), i raczej również nie wg przepisów tylko na czuja, ale twoje dania są inspirujące! (dlatego cały dzień siedzę głodna i się ślinię patrząc na twoje specjały... (ach, jeśli by ci się chciało przetłumaczyć przepis, to chętnie go wypróbuję :P daj znać na gg: 2394305 ;>). Pozdrawiam, i dzięki za bloga!Anonymousnoreply@blogger.com