tag:blogger.com,1999:blog-8762463174227827822.post1126602734410405445..comments2024-01-06T11:01:03.689+01:00Comments on Śmierć kanapkom!!!: Bułki-bukiLucyna Wegankiewiczowahttp://www.blogger.com/profile/10159860750728841812noreply@blogger.comBlogger12125tag:blogger.com,1999:blog-8762463174227827822.post-2770005179123050982011-09-02T10:29:51.609+02:002011-09-02T10:29:51.609+02:00to znowu ja. zrobiłam te bułki DOKŁADNIE według te...to znowu ja. zrobiłam te bułki DOKŁADNIE według tego przepisu (nawet mleko sojowe do niego kupiłam) i mnie również się rozpłaszczyły, ale nie były kostropate, tylko przyjemnie gładkie i mięciutkie.<br />za to w smaku tragiczne, nikt nie chciał ich jeść, rozkruszyłam je gołębiom.<br />pozdrawiam serdecznie.luumu.https://www.blogger.com/profile/06671158461253456519noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8762463174227827822.post-47254999677885569222011-09-01T15:55:14.184+02:002011-09-01T15:55:14.184+02:00Bułki buki? Toś mnie przeraziła. ;) Jako dziecko b...Bułki buki? Toś mnie przeraziła. ;) Jako dziecko bałam się Muminków jak cholera, haha. Ale widzę, ze tych bułeczek nie ma się co bać, bo jak cynamonowe i z żurawiną, to muszą być pyszne. <br /><br />Pozdrawiam!<br />yummymorning.blogspot.comAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8762463174227827822.post-71977872573883422612011-08-31T19:12:23.053+02:002011-08-31T19:12:23.053+02:00Moim zdaniem za dużo drożdży, na taką ilość starcz...Moim zdaniem za dużo drożdży, na taką ilość starczy 3 dkg, no i mleka mniej, ja ostatnio zrobiłam gęstsze ciasto i mi wyszły ładniejsze niz przedtem...grazynahttps://www.blogger.com/profile/13877630737821701425noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8762463174227827822.post-56549362707582009392011-08-29T00:03:49.689+02:002011-08-29T00:03:49.689+02:00Kwestia drożdży, mogą być złe, albo mąka, nie pisz...Kwestia drożdży, mogą być złe, albo mąka, nie piszesz, jakiej konkretnie używasz, ja kiedyś kupiłam luksusową do bułek i nic dziwnego, że wyszły mi okropne:DM.https://www.blogger.com/profile/03176102682106908264noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8762463174227827822.post-45962022498860099662011-08-28T10:46:13.357+02:002011-08-28T10:46:13.357+02:00Spróbuj wkładać do cieplejszego piekarnika, powinn...Spróbuj wkładać do cieplejszego piekarnika, powinno to zapobiec rozłażeniu się ciasta. I może ponacinaj? Gładkie wtedy nie wyjdą, ale równiej wyrosną.Siostrahttps://www.blogger.com/profile/08273935880487751163noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8762463174227827822.post-26634830936032644092011-08-27T17:56:51.786+02:002011-08-27T17:56:51.786+02:00hehehe Małgo, świetne skojarzenie ;-P
A może ten ...hehehe Małgo, świetne skojarzenie ;-P <br />A może ten ich kształt zależy od ... woli piekarnika?Aurorahttps://www.blogger.com/profile/10488107011325447471noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8762463174227827822.post-81791943140794390142011-08-27T00:40:50.769+02:002011-08-27T00:40:50.769+02:00boszz na początku skojarzyłam te bułeczki z buką z...boszz na początku skojarzyłam te bułeczki z buką z muminków :P<br /><br /><br /><a href="http://yummyandtasty.tumblr.com/" rel="nofollow">Yummy & Tasty</a>Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8762463174227827822.post-8178304073041911812011-08-26T23:21:41.851+02:002011-08-26T23:21:41.851+02:00tata ex piekarz cukiernik mowil mi zawsze ze najwa...tata ex piekarz cukiernik mowil mi zawsze ze najwazniejsze jest wyrabianie buleczek! i zawsze robil to za mnie, bral dwie male kuleczki ciasta, po kazdej do jednej reki, i ukrecal na stole, w sensie ze dlon lezy na kulce i krecisz ta buleczka, pod plaska dlonia w kolko w kierunku przeciwnym do wskazowek zegara, jezeli ciasto jest dobre, buleczki trzeba odstawic na 30 minut zeby wyrosly jeszcze juz po uformowaniu i siup na 220 na 10 minut do piekarnika a potem piec 20 minut w 180!reasons-not-ruleshttps://www.blogger.com/profile/14457980623502960644noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8762463174227827822.post-69292776896225600112011-08-26T18:06:08.771+02:002011-08-26T18:06:08.771+02:00Ciasta na bułeczki powinno być gęściejsze niż na p...Ciasta na bułeczki powinno być gęściejsze niż na pączki. Dlatego też sądzę że ciasto jest za rzadkie, dodaj pół szklanki mleka. Mleko nie może być zbyt ciepłe, bo sparzy drożdże!.<br /> Ważną rolę odgrywają drożdże, ja staram się kupować drożdże piekarnicze,których używają w piekarniach, są w sprzedaży na wagę.<br /> Do tych paczkowanych po 100g,nie mam przekonania, poszukaj tych piekarniczych w pobliskich sklepach (może w PSS Społem?).<br /> Pozdrawiam i życzę wyrośniętych bułeczek.margetahttps://www.blogger.com/profile/08647370816089437171noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8762463174227827822.post-62652263018776521862011-08-26T14:21:07.280+02:002011-08-26T14:21:07.280+02:00Może po prostu ciasto masz trochę za rzadkie. Prób...Może po prostu ciasto masz trochę za rzadkie. Próbowałaś dać mniej mleka?Małgosiahttps://www.blogger.com/profile/09244925077544872138noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8762463174227827822.post-34049363439971648032011-08-26T13:48:40.464+02:002011-08-26T13:48:40.464+02:00Ja po wyrośnięciu zaczynu,dodaję go do mąki(ok.3 s...Ja po wyrośnięciu zaczynu,dodaję go do mąki(ok.3 szklanki,daję też jajka)z resztą mleka i cukru i wyrabiam do połączenia się składników,potem dodaję roztopione masło lub tylko olej i jeszcze raz wyrabiam(300 uderzeń do pojawienia się pęcherzy)odstawiam do wyrośnięcia i formuje bułki.Zawsze wychodziły mi nawet ładne;) te Twoje niczego sobie,pozdrawiamMonikahttps://www.blogger.com/profile/03524699304499506020noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8762463174227827822.post-1702126567647889372011-08-26T13:12:12.335+02:002011-08-26T13:12:12.335+02:00coś mi nie pasuje w tym przepisie, ale nie wiem co...coś mi nie pasuje w tym przepisie, ale nie wiem co. w każdym razie wypróbuję go w poniedziałek. jeśli wyjdą mi podobne buły do tej z grafiki poglądowej, to znaczy, że przepis jest do luftu.<br />fajny talerzyk. ostatnio mam fazę na podobne motywy.<br />pozdrawiam.luumu.https://www.blogger.com/profile/06671158461253456519noreply@blogger.com