Zainspirowały mnie przeczytane wczoraj przepisy na pudding i zapiekankę - wydały mi się idealne na sobotnie śniadanie. Wzięłam suchy chleb, mleko sojowe i jagody.
Namoczyłam 3 skibki chleba bez skórki w gorącym mleku; dodałam do niego aromat rumowy i troszkę sztucznego miodu. Wysmarowałam olejem naczynie, ułożyłam warstwę chleba, na to warstwę jagód, resztę chleba, posypałam cynamonem, cukrem i odrobiną mleka w proszku, żeby uzyskań chrupiącą skórkę (tak mi się w każdym razie wydawało). Wsadziłam do mikrofalówki...
... i wyjęłam po 4 minutach na 700W, co okazało się być za mocne i jagody znalazły wyjście na zewnątrz:
Polałam całość sosem ze świeżych malin i poczekałam aż ostygnie. Było jeszcze lepsze niż planowałam:)
ojej, ale to fajnie wymyśliłaś!
OdpowiedzUsuńsympatyczne takie śniadanko.
OdpowiedzUsuńprawdziwa skarbnica wegetariańskiego jedzonka u Ciebie;)
przy okazji zapraszam na konkursik:
http://filozofiasmaku.blogspot.com/2010/07/wielkie-chrupanie-zapraszam-do-konkursu.html
czad! mnie teraz trapi zweganizowanie ciasta z kubka z mikrofali :) http://demotywatory.pl/1936644/Z-serii-danie-z-glownej
OdpowiedzUsuń- trudne nie będzie ale nigdy nie używałam mikrofali do tego :) pudding będzie drugi w kolejności ;)
Widziałam to ciasto z demotów. Wersja wegańska musiałaby chyba zawierac jakiś tłuszcz zamiast jajka, bo inaczej będzie niesmaczna.
OdpowiedzUsuńMuscat: rozgnieciony banan (no może nie cały jak to ma się zmieścić w kubku) + łyżka oleju, albo sam olej, zwykle działa (o ile to nie biszkopt ;) - ale czy w kubku da radę? jeszcze nie sprawdzałam ;)
OdpowiedzUsuńJako ekspertka od mikrofali odpowiadam: ja bym nic nie dodała, albo dżemu jako zapychacz. Ciasto wg takiego przepisu wychodzi samo, a banan w mikrofali zachowuje się tak jak banan z grilla, a nie z piekarnika, więc mógłby wszystko zepsuć. Siemienia lnianego nie robiłam w mikrofali i, szczerze mówiąc, boję się tego. Po prostu olej jajko, wrzuć dużą łyżkę dżemu i będzie git:)
OdpowiedzUsuńGenialne!!! Na pewno wypróbuję, bo to proste i szybkie, z założenia nie może być niesmaczne :)
OdpowiedzUsuńspróbuję na pewno
OdpowiedzUsuńA czemu proponujesz dodać tu sztuczny miód?
OdpowiedzUsuńa czemu nie? Dodałam bo stwierdziłam, że będzie smaczniejsze.
OdpowiedzUsuńpyszne połączenie!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam,
Paula