sobota, 31 lipca 2010

Ekspresowa zapiekanka: chleb i jagody

Zainspirowały mnie przeczytane wczoraj przepisy na pudding i zapiekankę - wydały mi się idealne na sobotnie śniadanie. Wzięłam suchy chleb, mleko sojowe i jagody. 

 

Namoczyłam 3 skibki chleba bez skórki w gorącym mleku; dodałam do niego aromat rumowy i troszkę sztucznego miodu. Wysmarowałam olejem naczynie, ułożyłam warstwę chleba, na to warstwę jagód, resztę chleba, posypałam cynamonem, cukrem i odrobiną mleka w proszku, żeby uzyskań chrupiącą skórkę (tak mi się w każdym razie wydawało). Wsadziłam do mikrofalówki...


... i wyjęłam po 4 minutach na 700W, co okazało się być za mocne i jagody znalazły wyjście na zewnątrz:


Polałam całość sosem ze świeżych malin i poczekałam aż ostygnie. Było jeszcze lepsze niż planowałam:)

11 komentarzy:

  1. ojej, ale to fajnie wymyśliłaś!

    OdpowiedzUsuń
  2. sympatyczne takie śniadanko.
    prawdziwa skarbnica wegetariańskiego jedzonka u Ciebie;)

    przy okazji zapraszam na konkursik:
    http://filozofiasmaku.blogspot.com/2010/07/wielkie-chrupanie-zapraszam-do-konkursu.html

    OdpowiedzUsuń
  3. czad! mnie teraz trapi zweganizowanie ciasta z kubka z mikrofali :) http://demotywatory.pl/1936644/Z-serii-danie-z-glownej
    - trudne nie będzie ale nigdy nie używałam mikrofali do tego :) pudding będzie drugi w kolejności ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Widziałam to ciasto z demotów. Wersja wegańska musiałaby chyba zawierac jakiś tłuszcz zamiast jajka, bo inaczej będzie niesmaczna.

    OdpowiedzUsuń
  5. Muscat: rozgnieciony banan (no może nie cały jak to ma się zmieścić w kubku) + łyżka oleju, albo sam olej, zwykle działa (o ile to nie biszkopt ;) - ale czy w kubku da radę? jeszcze nie sprawdzałam ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jako ekspertka od mikrofali odpowiadam: ja bym nic nie dodała, albo dżemu jako zapychacz. Ciasto wg takiego przepisu wychodzi samo, a banan w mikrofali zachowuje się tak jak banan z grilla, a nie z piekarnika, więc mógłby wszystko zepsuć. Siemienia lnianego nie robiłam w mikrofali i, szczerze mówiąc, boję się tego. Po prostu olej jajko, wrzuć dużą łyżkę dżemu i będzie git:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Genialne!!! Na pewno wypróbuję, bo to proste i szybkie, z założenia nie może być niesmaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  8. A czemu proponujesz dodać tu sztuczny miód?

    OdpowiedzUsuń
  9. a czemu nie? Dodałam bo stwierdziłam, że będzie smaczniejsze.

    OdpowiedzUsuń
  10. pyszne połączenie!

    pozdrawiam,
    Paula

    OdpowiedzUsuń

Pisz na temat :>

Ranking i toplista blogów i stron