środa, 14 lipca 2010

Majonez

Nie wstaję rano. Nie robię śniadania: zjadam od razu zupę albo po prostu kilka warzyw i owoców. Nie mam za dużo przepisów do zaoferowania w związku z powyższym, ale coś się znajdzie:) Na przykład majonez. Domowy majonez wegański, prosty w przygotowaniu, mi niestety wyszedł bardzo płynny, ale wydaje mi się, że to kwestia temperatury: bardzo się nagrzał w czasie mieszania, następnym razem wszystko dokładnie schłodze i zobaczymy. Użyjcie najmocniejszego miksera, jaki macie, ja robiłam go w blenderze koktajlowym. Przepis pochodzi z Big Raw Vegan Blog:


Zmiksować razem na szybkich obrotach, przez przynajmniej 30 sekund, aż zgęstnieje:

1 1/4 szklanki oleju
pół szklanki mleka sojowego
1/4 łyżeczki octu jabłkowego (dodałam po prostu kilka kropel)
łyżka soku z cytryny
pół łyżeczki soli


Można dodać różne przyprawy w trakcie miksowania. Potem bierzemy taki majonez smarujemy pomidora i jest śniadanie? jest:)
Miłego prażenia się na plaży;)

4 komentarze:

  1. Proponuję zmienić nazwę blogu na "Śmierć weganom!!!"

    OdpowiedzUsuń
  2. Mi wyszła może i konsystencja majonezu, ale zeby to smakowało jak majonez to niestety nie mogę powiedzieć : ( zobaczymy jak smakuje na kanapce

    OdpowiedzUsuń

Pisz na temat :>

Ranking i toplista blogów i stron