sobota, 17 kwietnia 2010

krem czekoladowy

Jest takie miejsce w Poznaniu, Francuski Łącznik, gdzie dają naj... fajniejszy krem czekoladowy jaki może istnieć na Ziemi, przy czym prawdopodobne jest, że zje się go tylko raz, bo jest tak tłusty, słodki i ciężki, że na samo wspomnienie o nim wątroba zaczyna strajkować. Krem jest jednak jedyny w swoim rodzaju i w pewien sposób mi go brakowało.

Potem gdzieś przeczytałam, że można zrobić krem czekoladowy z awokado, co wydało mi się poronionym pomysłem, ale nadeszła zima, nadszedł zły humor i nadeszła przecena awokado, więc postanowiłam zaryzykować, skoro i tak mam go dużo. I okazało się, że efekt jest boski i smakuje jak najbardziej autentycznym, tłustym, słodkim, ciężkim kremem, chociaż teoretycznie nie ma prawa. Krem ten jest pysznym deserem, ale najgenialniejszy jest na śniadanie, kiedy nic się człowiekowi nie chce. Od razu zmienia zdanie.



1 bardzo dojrzałe awokado
3 łyżki kakao dla dzieci
2 łyżki sztucznego miodu

Awokado rozgnieść i dobrze wymieszać z kakao, dodać miód i zmiksować lub rozetrzeć na gładki, napowietrzony krem. Podawać od razu lub schłodzić w zamrażalniku.

11 komentarzy:

  1. lubię awokado, lubię je od niedawna
    nie sądziłam, że można zrobic z niego czekoladowy krem.. ale rzeczywiście - ma taką aksamitną konsystencję, gdy jest dojrzałe.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo nietypowe połączenie.
    Uwielbiam awokado.
    Spróbuję.
    Na pewno.

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. i co, jest lepszy od tego kremu z łącznika?

    OdpowiedzUsuń
  4. Kusząco to wygląda :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. czytałam o podobnym na vegelicious i nie wierzyłam - eh! teraz się kajam i ide po awokado do kremu :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zrobiłam ostatnio i jestem pełna zachwytu. Pierwsze muśnięcie nie pozostawiło złudzeń, że posmak awokado mógłby po prostu zniknąć, ale już następne utwierdziły mnie w opinii, że ten owy właśnie posmak stanowi + Plus +
    Właśnie pomacałam swoje awokado i wiem, że jutro juz będzie w pełni dojrzałe więc będzie powtórka z kremu, zrobię ponownie wieczorem aby delektować się na śniadanie, smakowało mi takie bardzo schłodzone. Uhm dodam jeszcze, że dodałam tylko jedną łyżke miodu (bo oszczędzam) i jedną kopiastą łyżkę kakao (bo odchudzam) :-))

    OdpowiedzUsuń
  7. Robiłam ten krem kilka razy i smak bardzo zależy od stopnia dojrzałości - generalnie im bardziej dojrzałe, tym mniej czuć awokado (o dziwo), ale jakiś posmak zawsze zostaje. Inna sprawa, że dla mnie awokado nie ma zbyt intensywnego smaku samo w sobie i po prostu go ignoruję:)

    Olga-jest równie dobry:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ojojojoj! Koniecznie muszę zrobić! Świetny pomysł! Pozdrawiam:))))

    OdpowiedzUsuń
  9. Ale dlaczego sztuczny miód? Toż to sam cukier i chemiczny zapach :( Nie lepiej wziąć syrop z agawy?

    OdpowiedzUsuń
  10. Mojemu dziecku na pewno bym nie podałam przecukrzonego kakao (pewnie w dodatku z mnóstwem chemii) ani sztucznego miodu.

    OdpowiedzUsuń

Pisz na temat :>

Ranking i toplista blogów i stron