sobota, 13 grudnia 2008

Szybki Vegnog

Jak podaje Wikipedia, eggnog jest to napój na ciepło z mleka, cukru, śmietanki i jajek, doprawiony cynamonem i gałką muszkatołową. Wersja wegańska - vegnog - jest pysznym, sycącym, ciepłym koktailem na szare śniadanie lub mroźny wieczór:


1 dojrzały banan
1,5 szklanki ciepłego (!) mleka sojowego
mała garść nerkowców (10 g)
przyprawa do grzańca :) lub cynamon i gałka muszkatołowa - 1 łyżeczka
cukier waniliowy, ew. zwykły do smaku

Wszystko razem miksujemy na gęstą, gładką piankę i przelewamy do 2 szklanek. Jest bardzo gęste, więc polecam łyżeczki.


Tutaj do pary z kawałkiem wuzetki z bakaliami - zdecydowanie zapychające:)

4 komentarze:

  1. Do tej pory spotkałam się tylko z alkoholową wersją eggnog (hm.. jak to odmienić?). Podejrzewam, że ta wegegańska bananowa wersja smakuje zupełnie inaczej, ale całośc brzmi zachęcająco :) Tym bardziej, że ostatnio polubiłam mleko sojowe :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja z wersji niealkoholowych piłam tylko takie z kartonu :) I zdecydowanie się różni - gęstością. Wiadomo, że nijak nie będzie smakowało tak samo, ale mi osobiście wystarcza, że jest dobre ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. no i zrobiłam :) odrobinę inaczej, ale podejrzewam, że wiele smak się nie zmienił :) pycha

    OdpowiedzUsuń

Pisz na temat :>

Ranking i toplista blogów i stron