Testuję nowe miejsca na robienie zdjęć.
To jest szybki mus bananowo-jabłkowy na ciasteczkach, który w magiczny sposób przemienia się w lodówce ze zmiksowanych owoców w deserowe śniadanie o stałej konsystencji. Bardzo smaczne i bardzo zdrowe, jeżeli tylko użyjemy odpowiednio zdrowych ciastek :)
1 duże jabłko
1 duży dojrzały banan
2-3 łyżki płatków owsianych, najlepiej błyskawicznych
łyżeczka - dwie brązowego cukru (opcjonalnie)
łyżeczka cynamonu
kilka kruchych ciastek - mogą być herbatniki, mogą być owsiane, ja użyłam korzennych
Kruszymy ciastka, ale nie na proszek, tylko na kawałeczki, i wysypujemy nimi dno naczynia przeznaczonego na mus tak, żeby przykryć je na 0,5 do 1 cm.
Obieramy jabłko, kroimy na kawałki i miksujemy - nie blendujemy, ponieważ chcemy mieć kawałeczki jabłka. Można zetrzeć na średniej tarce.
Obieramy banana i miksujemy go razem z jabłkami. Tym razem tarka się nie przyda.
Dodajemy płatki owsiane i miksujemy wszystko razem tak, żeby płatki zupełnie się rozdrobniły i nie były widoczne. Do tego zdecydowanie potrzebujemy miksera, nie tarki.
Całą masę wylewamy na ciasteczka i wstawiamy do lodówki na najniższą półkę na przynajmniej godzinę, a najlepiej na noc.
Rano tudzież po godzinie wyjmujemy, posypujemy cukrem i cynamonem i zjadamy - mus magicznie przybrał konsystencję stałą, a to za sprawą napęczniałych płatków owsianych, które przezornie rozdrobniliśmy tak, żeby nam nie przeszkadzały w jedzeniu i nie udawały owsianki.
Smacznego :)
Ciekawy pomysł, ale zamiast cukru użyłabym miodu :)
OdpowiedzUsuńCukier był bardziej do ozdoby i dodania dodatkowej tekstury, dlatego nie jest niezbędny, a miód wg mnie wszystko by tylko przesłodził i upłynnił, lepiej wziąć bardzo słodkie jabłko i dojrzałego banana i nie słodzić wcale.
OdpowiedzUsuńPyszne! :)
OdpowiedzUsuńMojemu 1,5 rocznemu synkowi też smakuje. A on nie znosi żadnych mlecznych zupek więc takie śniadanie jest super. Dziękuję za ten przepis:)