piątek, 18 stycznia 2008

Amerykańskie naleśniki

Chodziły za mną od kilku dni, aż wreszcie mnie dogoniły:

18.01.08


Ponieważ smażenie naleśników wymaga trochę czasu, postanowiłam zrobić je wieczorem wychodząc ze słusznego założenia, że i tak wszystkich nie zjem :P

Dla tych, którzy twierdzą, że naleśniki są trudne do zrobienia: niczego ważnego w życiu, tak jak chodzenie,mówienie czy czytanie, nie nauczyliście się od razu. Smażenia naleśników też się nie da. Te są łatwiejsze niż nasze, bo mniejsze i grube, przez co łatwo się je przewraca.

Przepis:

Półtorej szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
łyżeczka proszku do pieczenia
jajko
pół litra mleka
30 g płynnego, stopionego masła (dwie duże łyżki)
olej do smażenia

Wymieszać w misce mąkę, cukier i proszek. Ilość cukru w przepisie produkuje bardzo słodkie naleśniki, więc jeżeli nie jesteście fanami pączków, dodajcie pół szklanki. W drugim naczyniu wymieszać trzepaczką mleko, jajko i masło. Jeżeli lekko podgrzejecie mleko, nie zrobią się grudki z masła, ale pamiętajcie, że nie można zaparzyć ciasta. Roztrzepcie dobrze trzepaczką, żeby miało jednolitą konsystencję i się pieniło.
Teraz powoli wlewajcie płyn do suchej masy, mieszając cały czas trzepaczką, ciasto powinno być lejące, ale gęste, więc nie dolewajcie za dużo.
Ciasto wymieszane i gładkie; bierzemy małą patelnię, bo to nie są duże naleśniki, (albo lepiej - dwie małe patelnie, jeśli ktoś dysponuje; będzie o wiele szybciej) i rozgrzewamy olej na średnim płomieniu; jeżeli patelnia będzie za gorąca, naleśniki spalą się zanim zdążycie je przewrócić! na patelnię nalewamy duża nabierkę ciasta, bo mają wyjść grube (jeśli używasz dużej patelni, wlej dwie nabierki). smażymy z jednej strony aż zaczną odchodzić, przewracamy i smażymy z drugiej strony jeszcze do minuty. Koniec filozofii :)


Dla niezdecydowanych, tutaj jest filmik, z którego wzięłam przepis:


How To Make American Pancakes


I wszystko jasne :)

Naleśniki je się tradycyjnie z syropem klonowym, ja go zastąpiłam płynnym karmelem, który ma tę przewagę, że go mam i nie muszę szukać po sklepach. Tak naprawdę da się je zjeść z wszystkim, są bardzo słodkie i dwa małe wystarczają z powodzeniem na śniadanie. Z tego przepisu wychodzi około dziesięciu, więc najlepiej je robić także dla kogoś. Wtedy trzeba lepiej pilnować patelni, bo zapach spalonego ciasta nie jest tym, czym chcielibyście obudzić ukochaną osobę...

Myślę, że dobrą radą będzie: do picia NIC SŁODZONEGO. Smacznego :)

3 komentarze:

  1. kocham to jeść . ; ))

    OdpowiedzUsuń
  2. W nagłówku czytam "wegański blog", a w przepisie "jajka". Coś chyba nie teges. :]

    OdpowiedzUsuń
  3. Kiedyś nie był wegański, dlatego dodałam osobne tagi "wegańskie" i "z nabiałem"

    OdpowiedzUsuń

Pisz na temat :>

Ranking i toplista blogów i stron