Lubie umawiać się na śniadania, to takie pozytywne, oznacza, że masz od rana czas i ochotę na spotkania z innymi, nie musisz biec na złamanie karku ani martwić się o to, co nieważne. Czasami umawianie się ma charakter przypadkowy, na przykład ostatnio spotkałam moją siostrę przed telewizorem i postanowiłyśmy zrobić gofry:)
Gofry miały być uniwersalne, dla niej z lodami, dla mnie w roli bruschetty, więc wybrałam kukurydziane z Vegan Brunch - to był mój pierwszy przepis z tej książki, a wydaje mi się, że mam ją od lat:) Sprawdziły się idealnie, pierwsze były nieco za miękkie, ale potem zagęściłam ciasto i było już bardzo ok.
Moja siostra zjadła je z lodami toffi i posypką czekoladową, ale stanowczo odmówiła zrobienia im zdjęcia tłumacząc, że ich wygląd obraża jej poczucie estetyki:) Był też (na zdjęciu w zamkniętym słoiku) kandyzowany arbuz w syropie. Moje polałam oliwą czosnkową, obłożyłam pokrojonymi w kostkę pomidorami z solą i pieprzem, czosnkiem z rzeczonej oliwy oraz świeżą, słodkawą papryką:
Było dość zimno, więc do picia wybrałyśmy gęste i słodkie Masala Chai:
W podanym linku jest przepis, ale jakiś czas po jego opublikowaniu dostałam od koleżanki dwa opakowania oryginalnej indyjskiej mieszanki firmy Yogi Tea: składa się z samych przypraw, co mnie cieszy, bo nie przepadam za czarną herbatą. Z minusów - wymaga gotowania przez pół godziny, więc zazwyczaj wstawiam ją rano, po ugotowaniu dodaję (na litr) dwie łyżki cukru i zamiast mleka skondensowanego, podwójną porcję sojowego mleka w proszku, co daje taki sam rezultat. Pyszne nie tylko na zimne dni, doskonale ożywia i wprawia w błogi nastrój:)
i jeszcze bardziej mnie zaciekawiły te gofry z lodami co to nie chcecie ich pokazac((;
OdpowiedzUsuńpyszna alternatywa dla kanapek :)
OdpowiedzUsuńNa słono mi się podobają!!
OdpowiedzUsuńchyba je zrobię do grzybowego sosu :) do tej pory mam tylko same gofrowe wpadki a jak już kiedyś pisałaś - te kukurydziane wychodzą łatwiej :)
OdpowiedzUsuńDo grzybowego sosu powinny pasować idealnie. Może po prostu twoja gofrownica się nie nadaje? Ja mam tylko jedną patelnię, na której mi wychodza naleśniki na przykład.
OdpowiedzUsuń