poniedziałek, 8 grudnia 2008

Paprykarz tempehowy



Kupiłam krem/koncentrat pomidorowy z dodatkiem cebuli - w tubce Oro di Parma - i jego smak jako smarowidła na kanapce podsunął mi pewien pomysł:


100 g tempeh (smażonego lub świeżego)
pół tubki koncentratu pomidorowego z cebulą Oro di Parma (albo inny o tym smaku)
3 łyżki musztardy Indyjskiej (z pomidorami)
sól, pieprz

Jeżeli macie już smażony tempeh możecie po prostu wszystko wymieszać i przejść do następnego etapu. Jeżeli go smażycie, nalejcie trochę oleju na patelnię i podsmażcie pokruszony tempeh przez 2-3 minuty, następnie dodajcie musztardę i koncentrat i smażcie jeszcze 2 minuty. Pozostawcie na patelni do ostygnięcia. Zmiksujcie wszystko na masę z wyraźnie widocznymi kawałkami tempeh, ale dość rozdrobnionymi (nie wiem jak się nazywa ten mikser z wirującymi w walcowatym pojemniku ostrzami, nie chodzi mi tu o koktailowy tylko taki do siekania warzyw). Przyprawcie i podawajcie na grubych tostach :)


W małej filiżance przekąska z awokado: jedno małe pokrojone awokado, łyżka soku z cytryny, sól i pieprz. Nie dość, że smaczne, to jeszcze pasuje do paprykarzu :)


Właściwie to w tym przepisie nie ma papryki.. ale w p. szczecińskim też nie ;)

1 komentarz:

  1. Witaj! Znalazłam tu mnóstwo ciekawych pomysłów na "jedzenie na wynos", wielkie dzięki, że je podsuwasz innym :-)Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Pisz na temat :>

Ranking i toplista blogów i stron