Z okazji trwającej akcji Oswajamy Tofu postanowiłam raz a porządnie odpisać wszystkim osobom, które nie wiedzą, z czym to się je. Dosłownie. Takie tofowe FAQ; jeżeli macie jakieś dodatkowe pytania, śmiało, dodam je tutaj.
Co to w ogóle jest tofu?
Takie coś z mleka sojowego. Produkowane podobnie jak ser z mleka zwierzęcego, więc śmiało możemy je tak nazwać.
Czemu się tak brzydko nazywa? A to fuuuuuu...
Zapytaj Chińczyków, wymyślili je kiedy Europejczycy huśtali się na ogonach.
Do czego to służy?
Na pewno nie jako zamiennik sera krowiego czy koziego w wersji 1:1. Tofu ma własną strukturę - w zależności od rodzaju od kremowego twarogu jak na sernik do czegoś między białym a żółtym - nie topi się, można je pokruszyć i nie ma zapachu, łatwo przejmuje smaki. Jeżeli ktoś koniecznie chce je traktować jako zastępnik, to raczej białego sera, niż żółtego.
Nie lubię tofu bo nie ma smaku/nie zjem nigdy tofu, bo przeczytałem w internecie, że nie ma smaku.
Jeżeli tofu nie ma smaku, to ogórek, kapusta pekińska oraz biały ser też nie mają. Jeżeli w twojej diecie jest dużo soli twoje kubki smakowe mogą być znieczulone i zwyczajnie nie rozpoznawać smaku tak delikatnie doprawionego produktu. Ale czy wiesz, ile rodzajów tofu jest na rynku? Spróbuj marynowanego, wędzonego, z dodatkiem ziół, alg, grzybów, czosnku... Polecam zwłaszcza wędzone, dobrze zrobione sprawia, że zapominasz o Roladzie Ustrzyckiej.
Tofu śmierdzi.
Masz stare tofu. Wyrzuć je.
Czemu ono pływa w takiej dziwnej wodzie?
Żeby nie wyschło i było dłużej świeże. W krajach, gdzie sprzedaje je się na wagę, trzymane jest zawsze w świeżej wodzie, nawet w lodówce.
Gdzie mogę tego użyć?
Gdzie ci się tylko podoba: w sałatce, na kanapce, w deserze, w sosie, pieczone, duszone, smażone itd. Osobiście nie radzę osobom początkującym korzystania z azjatyckich przepisów, bo tam często używa się tofu w ogóle nie przyprawionego - jego smak (ten sam, którego Europejczycy nie czują) jest bardzo atrakcyjny dla Azjatów. Dla Ciebie też może być, ale najpierw spróbuj zamarynować je albo obtoczyć w przyprawach i usmażyć, albo potraktuj je jak biały ser w kuchni polskiej.
Czy mogę używać tofu na słodko albo upiec z nim sernik?
Pewnie, tofu nie jest prawie solone, możesz je zmiksować z cukrem waniliowym i zrobić twarożek. Do serników wybieraj tylko bardzo miękkie, najlepiej jedwabiste, którego w Polsce zazwyczaj nie ma - w takim razie wybierz bardzo miękką kostkę.
Gdzie sprzedają tofu?
W dużych miastach jest w każdym supermarkecie. Zawsze występuje w sklepach ze zdrową żywnością. Jeżeli u Ciebie go nie ma, możesz spróbować poprosić jakiegoś sklepikarza, czasami się udaje.
Masz jakieś dobre przepisy?
Mam. Tu. Wszystkie wypróbowane.
Więcej pytań do głowy mi nie przychodzi, proszę o pisanie, a ja zabieram się za sałatkę.
To mój ulubiony rodzaj sałatek: z grzankami, smażonym tofu, pomidorami i imbirowym sosem miso, którego na zdjęciu nie ma.
Pocięłam ćwierć kostki tofu w kostkę (kostkę w kostkę:P), odsączyłam i posoliłam. Na patelni rozgrzałam oliwę z łyżeczką curry i kiedy przyprawa się zezłociła dodałam tofu, smażąc z każdej strony metodą potrząsania patelnią:)
Potem na tej samej zrobiłam grzanki z pokrojonego identycznie chleba. Odłożyłam je żeby wystygły, a w międzyczasie dodałam:
2 pokrojone pomidory
garść chrupiącej sałaty
i kiszonego ogórka pokrojonego w kostkę
wystudzone tofu
wystudzone grzanki
imbirowy sos miso
Bardzo szybki i sycący posiłek któremu nic się nie da zarzucić:)
Pierwsza sałatka w tofu- akcji, super :) a tofu też się kiedyś bałam
OdpowiedzUsuń