Rozpoczyna się mój prywatny festiwal Tofu na Tysiąc Sposobów, O Każdej Porze Dnia i Nocy.
Przepis na tofu:
Kroimy tyle plasterków, ile nam jest potrzebne. Bierzemy głęboki talerz (ważne! żaroodporny) i robimy w nim pastę z sosu chili i sojowego (do smaku, ja na widoczną na zdjęciu ilość wzięłam łyżeczkę chili i łyżkę sojowego). Smarujemy tą pastą położone na talerzy plasterki, po czym dolewamy tyle wody, żeby wszystko przykryć, i mieszamy. Odstawiamy na kilka minut, a potem wkładamy do mikrofalówki na dość dużą moc i gotujemy aż cały płyn nie zniknie (podejrzewam, że da się to zrobić też na patelni).
Kanapkę robimy biorąc kawałek chleba cebulowego, smarując lekko olejem czy oliwą i obkładając pomidorem, tofu i zieloną pietruszką (ponoć dobrze ją jeść na śniadanie). Ja posypałam ją jeszcze Parmesano Sprinkles, bo je lubię, ale samo w sobie też się broni :)
Tak zrobione tofu jest też niezłe do obiadu (z duszoną marchewką), jeżeli pokroimy je w grubsze plastry i zrobimy 2x bardziej gęsty sos.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Pisz na temat :>