Tydzień temu kupiłam na promocjo gofrownicę i wypróbowałam ją tylko raz, bo było za gorąco (na mój gust) żeby stać w nagrzanej kuchni i nagrzewać ją jeszcze bardziej. Dziś rano, w związku z przyjemnym ochłodzeniem, postanowiłam dać jej szansę.
Przepis na gofry znalazłam na stronie International Vegetarian Union - jest prosty, szybki i działa:
szklanka mąki (użyłam pół na pół razowej i zwykłej)
szklanka mleka sojowego lub wody
łyżka oleju
łyżeczka proszku do pieczenia
pół łyżki melasy
Wszystko dobrze mieszamy i wylewamy ciasto na wysmarowaną tłuszczem, nagrzaną gofrownicę. To ważne, żeby ją wysmarować, bo przy pierwszej porcji o tym zapomniałam i musiałam je zeskrobywać. Przepis na 6 gofrów.
Moje zjadłam z pastą oliwkową, pomidorem i bazylią.
Właśnie zrobiłem gofry i wyszły bardzo smaczne :) Zrobiliśmy je z dziewczyną na słodko, ale jutro przed pracą zjemy je jakoś na ostro.
OdpowiedzUsuń