wtorek, 6 maja 2008

Trójkąciki oliwkowe

Dzisiaj kolorowe, sympatyczne kanapeczki z pumpernikla z serkiem oliwkowym i czerwoną cebulą do ozdoby, w towarzystwie herbatki miętowej:



Serek oliwkowy
100 g tofu
100 g zielonych, drylowanych oliwek (w zalewie)

Odsączamy oliwki i lekko podsuszamy (np serwetką). Wrzucamy do wysokiego naczynia. Wkruszamy do środka tofu i miksujemy na gładką, lekko oliwkową masę. Dodajemy trochę pieprzu i ewentualnie soli (zawsze trafiam na straszliwie słone oliwki, ale innych nie lubię).


2 kromki pumpernikla kroimy na połówki, a potem na trójkąty, tak, że powstaje 8 "żaglówek". Na każdą kładziemy mały liść sałaty, smarujemy go powstałym serkiem i posypujemy posiekaną czerwoną cebulą (lub czymś innym w kontrastowym kolorze) .


Werdykt: Dobry serek, dobry chlebek, dobra herbata = 3 razy :D

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Pisz na temat :>

Ranking i toplista blogów i stron