Dzisiaj kolorowe, sympatyczne kanapeczki z pumpernikla z serkiem oliwkowym i czerwoną cebulą do ozdoby, w towarzystwie herbatki miętowej:
Serek oliwkowy
100 g tofu
100 g zielonych, drylowanych oliwek (w zalewie)
Odsączamy oliwki i lekko podsuszamy (np serwetką). Wrzucamy do wysokiego naczynia. Wkruszamy do środka tofu i miksujemy na gładką, lekko oliwkową masę. Dodajemy trochę pieprzu i ewentualnie soli (zawsze trafiam na straszliwie słone oliwki, ale innych nie lubię).
2 kromki pumpernikla kroimy na połówki, a potem na trójkąty, tak, że powstaje 8 "żaglówek". Na każdą kładziemy mały liść sałaty, smarujemy go powstałym serkiem i posypujemy posiekaną czerwoną cebulą (lub czymś innym w kontrastowym kolorze) .
Werdykt: Dobry serek, dobry chlebek, dobra herbata = 3 razy :D
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Pisz na temat :>