czwartek, 1 maja 2008

Racuchy bananowo - cynamonowe

Chwilowy odpoczynek od tofu i sałatek:)

1 dojrzały banan
łyżka cukru
łyżeczka proszku do pieczenia
1-1,5 szklanki mąki
cynamon w proszku
woda

Rozgniatamy banana w miseczce widelcem, dolewamy wody, dosypujemy cukru i rozgniatamy dalej, aż całość zrobi się jednolita. Dodajemy połowę mąki z proszkiem do pieczenia i cynamon. Mieszamy starannie i powoli dosypujemy resztę mąki, aż ciasto zrobi się gęste i lepkie. Odstawiamy na kilka minut, żeby się dobrze skleiło. Smażymy na patelni nakładając małe, niezbyt grube placuszki. Są dość miękkie, więc trzeba uważać przy przewracaniu - dlatego lepiej zrobić takie, które da się odwrócić jednym ruchem.



Pyszne, słodkie i chrupiące racuszki z sokiem marchwiowym :)

2 komentarze:

  1. Zapomniałam napisać, że je zrobiłam prawie miesiąc temu :P
    http://breakfast.blox.pl/2008/11/Racuchy-bananowo-cynamonowe.html

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie smaży się ostatnia partia. Mi wyszły zupełnie inne - nie są takie ciemne i takie duże, w smaku chyba też inne niż twoje... Eh, nie nadaję się do kucharzenia ;/ pocieszam się tylko, że w innych sprawach idzie mi lepiej :)
    pozdrawiam!
    p.s. niedługo skorzystam z innych pomysłów, oby wyszły lepiej...

    OdpowiedzUsuń

Pisz na temat :>

Ranking i toplista blogów i stron