wtorek, 20 maja 2008

Ryż czosnkowy z wakame

Zrobiło się chłodno i warto by zjeść na śniadanie coś ciepłego i zapychającego. Ten przepis powstał w ramach projektu "101 potraw z wodorostami" zapoczątkowanego obawom, że zapasy zgromadzone w pudełku po herbacie w końcu się zepsują a imbir sczeźnie. Jest bardzo smaczny i wcale nie powoduje zionięcia (w końcu myjemy zęby po śniadaniu). Przepis na jedną dużą porcję:

filiżanka ugotowanego ryżu (albo tyle, ile damy radę zjeść)
ząbek czosnku
mały kawałek imbiru (o połowę mniejszy od ząbka czosnku)
garść suszonych wodorostów wakame

Wakame zalewamy w miseczce wodą i zostawiamy do namoknięcia. Siekamy czosnek i imbir, wyjmujemy wodorosty z wody, żeby odciekły, ale jej nie wylewamy. Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy wrzucamy posiekane przyprawy i smażymy 30 s na małym ogniu, żeby oliwa nabrała smaku; dodajemy wodorosty (będzie pryskać) i smażymy, aż czosnek się nie zezłoci. W tym momencie dorzucamy ryż, smażymy przez chwilę i dolewamy wodę, w której moczyły się wodorosty. Teraz możemy zwiększyć ogień, żeby szybciej się zrobiło, ale im dłużej to potrwa, tym więcej smaku wchłonie ryż; w każdym razie smażymy często poruszając potrawą aż ryż nie wchłonie wody i lekko się nie przesuszy.

Przekładamy do miseczki i podajemy z zieloną herbatą.

1 komentarz:

  1. witam drogi glonojadzie ;) sama też od pewnego czasu eksperymentuje z glonami i chętnie wypróbuję ten przepis, tyle że na śniadanie trochę zbyt późna pora więc zrobię sobie lekką kolację :)

    OdpowiedzUsuń

Pisz na temat :>

Ranking i toplista blogów i stron