Przygotowanie jest bardzo proste, potrzebujemy tylko 2 suche bułki, 2 banany (lub 1 duży) i 2 łyżki cukru.
Najpierw kruszymy bułki i namaczamy je w dużej misce (lub odwrotnie, jeżeli są bardzo twarde):

Banany rozgniatamy z cukrem w osobnej miseczce:

Na sitku odsączamy i odciskamy bułkę tak dokładnie, jak tylko się da (można też czymś je obciążyć i zostawić na kilka minut). Dodajemy banany i ugniatamy w ładne, dość zwarte ciasto:

Rozgrzewamy na patelni trochę oleju i nakładając łyżką ciasto smażymy po 3-4 racuszki ok 4 minuty z każdej strony, tak, żeby ładnie się zezłociły i nie rozwalały:

Gotowe racuszki przekładamy na papier śniadaniowy lub ręcznik papierowy, żeby ostygły i ociekły z tłuszcz. W tym czasie smażymy drugą porcję; z tego przepisu otrzymasz ok 8 placków.

Podajemy ze świeżymi owocami i mrożoną herbatą miętową. Smacznego :)

wyglądają pysznie i prosto.
OdpowiedzUsuńbułki mają być namoczone po prostu w wodzie czy w mleku?
Ja moczyłam w wodzie, z mleka pewnie będą bardziej lepkie.
OdpowiedzUsuńzrobiłam dzisiaj, fajne są :)
OdpowiedzUsuńadrijah moczyłaś w mleku?
OdpowiedzUsuń