Soba to japoński makaron, długie, cylindryczne nitki wyglądające jak grubsze i krótsze spaghetti, tradycyjnie robiony z mąki gryczanej. Wyglądał bardzo ładnie na półce, taki powiązany w pęczki, więc go kupiłam :D Okazało się, że jest przepyszny, a ponieważ to makaron japoński, gotuje się bardzo szybko i można go zrobić w każdych warunkach.
Przepis:
1 pęczek soby gryczanej (w opakowaniu są 4 pęczki)
kilka listków suszonego wakame (wodorosty)
łyżka sosu sojowego
pół białej papryki
3 łyżki cebuli
1 pomidor
rozmaryn (świeży lub suszony)
Do gotującej się wody wrzucamy wodorosty, makaron i sos sojowy, gotujemy 5 minut, aż soba zrobi się kluskowata. W tym samym czasie kroimy warzywa na drobną kostkę. Mieszamy z odsączonym makaronem z wakame, posypujemy rozmarynem i ewentualnie dodajemy sosu sojowego do smaku.
To będzie chyba mój ulubiony makaron do sałatek, zaraz po kokardkach (myślę, że gryczane kokardki byłyby spełnieniem sałatkowych marzeń).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Pisz na temat :>