poniedziałek, 7 września 2009

Pain au chocolat

Człowiek się snobem nie rodzi, a staje w dzieciństwie:) Można zapewne udowadniać że prawdziwe pain au chocolat są pakowane w folię z napisem "Made in France" tudzież ręcznie robione z ciasta pięciokroć wyrabianego wg tajemniczej receptury prababki z Prowansji, co nie zmienia faktu, że jest to po prostu biały chleb nadziewany roztopioną czekoladą. Najprostszy przepis wymaga tostera-opiekacza do kanapek, miękkiego chleba tostowego oraz gorzkiej czekolady - po 2 kostki wkładamy między każde 2 kromki chleba i zapiekamy. Jeżeli masz toster dzieli kanapki na 2 trójkąty, wkładamy po jednej kostce skosem w centrum przyszłego trójkąta, jeżeli nie - umieszczamy je bardziej w centrum. Robimy filiżankę cafe au lait, puszczamy Edith Piaf i udajemy światowe panny :)


* można tez udawać światowych kawalerów, jeżeli nie jest to dla tychże za bardzo zniewieściałe.

9 komentarzy:

  1. A chyba jeszcze mniej burżujska wersja to tosty posmarować nutellą :P

    OdpowiedzUsuń
  2. jakie to proste, dziś stanę się światową panną:)

    OdpowiedzUsuń
  3. To świetnie się składa bo jeśli to jest we francuskich klimatach, to takie penki o szokolatki na pewno nie mają żądnych kalorii. Francuzi to przecież bardzo szczupły naród, prawda? :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Poswix-dokładnie, ani ten chleb kaloryczny, ani ta czekolada, ja myślę, że one wręcz same z siebie odchudzają!

    Z Nutellą to nie to samo, czekolada musi być gorzka żeby było dobre (mówi wieloletni ekspert)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam Twojego bloga! W ktoryms z przepisow uzywalas mąki z cieciorki - gdzie to cholerstwo dostanę? Pisze tu, bo bałam się, że tam nie doczytasz.

    Pozdrawiam ciepło.

    OdpowiedzUsuń
  6. uwielbiam bułki nadziewane czekoladą, chyba spróbuję nawet sama upiec jakieś puchate...

    OdpowiedzUsuń
  7. Snobka! :P

    believers - ja kupiłam w sklepie ze zdrową żywnością, widziałam też w niektórych marketach, no i jest w internecie. Zdrowa cena to jest jakieś 6 zł/kg, więcej nie warto wydawać.

    OdpowiedzUsuń
  8. Przetestowałam, są genialne.

    OdpowiedzUsuń
  9. A ja tu męczę się z domowym ciastem francuskim, by zrobić pain au chocolat, a tu taki fajny pomysł! Dzięki! :)

    OdpowiedzUsuń

Pisz na temat :>

Ranking i toplista blogów i stron