Najpierw robimy posypkę; zmieniłam nieco składniki i proporcje oryginalnego przepisu, dostosowując go do posiadanych produktów i gustu kulinarnego (np wyrzuciłam sól).
1/3 szklanki zmielonych migdałów (przed mieleniem pół szklanki całych, bez skórki)
1,5 łyżki płatków drożdżowych
1,5 łyżeczki miso z brązowego ryżu
W miseczce łączymy wszystkie produkty i zagniatamy jak na kruszonkę do ciasta, do czasu, kiedy wszystkie składniki będą równomiernie połączone. Przekładamy do zamykanego pojemnika - można przechowywać w lodówce przynajmniej miesiąc.
Następnie przygotowujemy oliwę czosnkową: duży ząbek czosnku miażdżymy i siekamy, przekładamy do małego naczynia i szybko zalewamy ciepłą oliwą (możemy też całość lekko podgrzać w mikrofalówce). Jeżeli macie gotową oliwę czosnkową możecie przejść do grzanek.
Dużego pomidora (lub dwa, lub trzy-zależy od ilości grzanek) myjemy i kroimy na plasterki, ze skórką lub bez; można też użyć rozgniecionych pomidorów. Chleb na grzanki smarujemy oliwą (la lubię czosnek, więc rozsmarowałam dodatkowo na kanapce ten z oliwy), obkładamy dokładnie pomidorem i posypujemy posypką w takiej ilości, jaka nam przypadnie do gustu. Zapiekamy w opiekaczu, piekarniku lub mikrofalówce aż pomidory "stopią się" tak, jak lubimy, a chleb nabierze cech grzanki.
proste ale pyszne :)
OdpowiedzUsuńJak zwykle odwiedzając Ciebie się nie zawiodłem;) przepis na tyle prosty, że nawet moje niezdarne ręce sobie z nim poradzą;) Spróbuję na bank:) pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńpoproszę i radę gdzie można kupić: płatki drożdżowe i miso z brązowego ryżu/
OdpowiedzUsuńoba kupuje w sklepie ze zdrową żywnością w Poznaniu, a jeżeli chodzi o internet to na pewno są na evergreen.pl i gdzie indziej pewnie też (i możliwe że taniej), polecam jednak google bo aż tak się nie orientuję
OdpowiedzUsuń