Oto prosty i czytelny sposób robienia kreatywnych sałatek: wystarczy wrzucić coś z każdej kategorii.
Przyznam, że zdziwiły mnie tu 2 rzeczy: autorka wyraźnie nie uważa sera i jajek za źródło białka, no i nie ma warzyw! Tak być nie może, powiedziałam ja, i przerobiłam nieco tabelkę na potrzeby wegańskich sałatek (przy okazji zrobiłam - no ok, skopiowałam, ale kreatywnie - pierwszą w życiu tabelkę w html, a to wszystko po to, żebyście mieli w niej linki do przepisów:D ). Na przykładzie kilku moich ulubionych sałatek, na które przepisy zamieściłam tutaj, pokażę, jak na podstawie pobieżnego przeglądu lodówki zrobić pożywny i sycący sałatkowy posiłek.
więc:
sałatka | słodkie | warzywne | kwaśne/ostre | białko | chrupiące | sos |
z ryżu i soczewicy | pietruszka | cebula | ryż, soczewica | papryka | oliwa | |
Garam z soją | rodzynki | papryka | słodkie | soja z garam | fistaszki | sojowy z miso |
z owsianymi klopsikami i makaronem z cukinii | nerkowce | sałata, cukinia | rzodkiewki | klopsiki | orzechy włoskie | olej z przyprawami |
Owocowa z serem | banan | bazylia | truskawki | tofu | ||
Sałatka dla pływających | bób, sałata | rzodkiewka | seitan | ogórek | vinegret + sojowy |
Mam nadzieję, że to pomoże wszystkim niezdecydowanym oraz twierdzącym, że gotowanie to jakaś sztuka tajemna :)
Świetny pomysł z tą tabelką, co prawda fajnie jest poeksperymentować samemu, ale zwykle jak ktoś ma przyjść, to w głowie pustka, dobrze mieć taką ściągę.
OdpowiedzUsuńBom przytępa :P zestawiać można składniki z pionowych rubryk, niekoniecznie w linii prostej?
OdpowiedzUsuńNo niby można, wszystko można, ale czy z tego wyjdzie coś jadalnego... chodzi raczej o to, żeby w każdej sałatce znalazły się różne smaki i tekstury, żeby była ciekawa, a nie żeby poupychać w niej jak najwięcej produktów z danej kategorii, ale tak też można, jeżeli się takie lubi:) Dla mnie sałatka z identycznych produktów (np słodkie jabłko, gruszka i nektarynka) jest mdła i bez sensu, albo trzeba zestawiać różne smaki, albo różne faktury jedzenia.
OdpowiedzUsuń