środa, 30 kwietnia 2008

Pudełko orientalne

Tym razem postawiłam na mieszanki smaków: kuskus z morelami i oliwkami, marynowane tofu w orzechach i świeże warzywa.


Kuskus zalewamy wrzątkiem i dodajemy trochę sosu sojowego. Dorzucamy garść rodzynek i czekamy, aż woda się wchłonie. Wtedy dodajemy pokrojone w kółeczka oliwki i 2-3 suszone morele pokrojone w cienkie paseczki, dokładnie mieszamy i zostawiamy do ostygnięcia.

Tofu marynujemy na noc: do miseczki wlewamy 3 łyżki ciemnego sosu sojowego, pół szklanki ciepłej wody i wsypujemy 2 łyżeczki cukru, mieszamy (woda musi być na tyle ciepła, żeby cukier się rozpuścił). Dodajemy imbir i kilka łyżek octu winnego, wrzucamy 2 grube plastry tofu i zostawiamy do zamarynowania.

Rano wyciągamy ser z zalewy, która w międzyczasie zdążyła zrobić się lepka, i nie odsączając panierujemy gęsto w mielonych orzechach włoskich (mi zostały po robieniu mleka).Smażymy jak kotlety przez parę minut, aż orzechy zrobią się ciemne.

Warzywa to pokrojona w plasterki średniej wielkości marchewka i 2 duże rzodkiewki, słodkie i soczyste.

To tofu wyszło mi tak pyszne, że zrobiłam zapas przy najbliższej okazji i następny tydzień (czyli obecny) został mianowany Tygodniem Tofu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Pisz na temat :>

Ranking i toplista blogów i stron