Nie wiem, czy to dziwne, ale odczuwam większą potrzebę rozgrzewających potraw w zimne dni ciepłej pory roku niż w o wiele zimniejsze dni zimy. Może ma to związek z tym, że spodziewam się słońca, a nie szaroburego nieba i wiatru? Jeżeli macie podobne potrzeby, polecam taką oto pastę z żółtej peruwiańskiej fasoli Canario - mniej tłustej i kremowej niż tradycyjna polska biała fasola.
Pasta kanapkowa z fasoli Canario i pomidorów
szklanka ugotowanej fasoli
pół szklanki obranych i posiekanych w kostkę pomidorów -mogą być z puszki
pół szklanki bulionu warzywnego
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki ciemnego sosu sojowego
łyżeczka papryki wędzonej
łyżeczka chana masali
sól, pieprz, ew. szczypiorek do dekoracji
Na patelni mieszamy oliwę, sos sojowy, paprykę i chana masalę, rozgrzewamy. Kiedy zaczniemy czuć, że sos sojowy się karmelizuje (charakterystyczny zapach, nie da się pomylić z niczym innym) dorzucamy ugotowaną fasolę i mieszamy tak, aby sos pokrył wszystkie ziarnka z każdej strony. Smażymy na wolnym ogniu do zupełnego odparowania sosu; zostawiamy chwilę do przestygnięcia w wysokim naczyniu. Dolewamy bulion i miksujemy na gładką masę.
Gotową masę przekładamy z powrotem na tę samą patelnię z resztkami sosu, dodajemy pomidory i pieprz i gotujemy powoli do odparowania do konsystencji pasty. Zdejmujemy z ognia, dodajemy soli do smaku i nakładamy na ciepłe tosty z chleba razowego skropionego oliwą z bazylią.
Jest pyszna i na ciepło, i na zimno, ze szczypiorkiem, cebulką lub sama. Takie tosty doskonale komponują się z herbatą ziołową o mocnym aromacie, na przykład szałwiową (miętowa ochładza, więc raczej się nie nadaje).
To moje ostatnie, sądząc po dacie, majowe śniadanie; życzę wszystkim ciepłych poranków i lekkich, owocowych apetytów.
Bardzo lubie takie pasty, drukuje :)
OdpowiedzUsuńgdzie można taką fasolę i paprykę wędzoną kupić w Polsce?
OdpowiedzUsuńFasolę kupiłam na targu - widziałam ją też w jakimś markecie - a paprykę w Marksie i Spencerze
OdpowiedzUsuńCzy można tę fasolę zastąpić jakimś innym rodzajem fasoli, bo niestety mnie się jej nie udało znaleźć
OdpowiedzUsuńNa pewno mozna, biała Jaś ma podobny smak, tylko bardziej ciężki i fasolowy. Inna żółta też się pewnie nadaje:)
OdpowiedzUsuńMam fasolę canario i ochotę na tę pastę, ale brak papryki wędzonej :-( Przyznam, że do niedawna nawet nie wiedziałam, że coś takiego istnieje. Jak zrobię ze zwykłą papryką, to będzie OK? Czy dać sobie spokój?
OdpowiedzUsuńBędzie ok, jeżeli dodasz ostrą, wędzona ma specyficzny smak, ale nie jest on tutaj niezbędny.
OdpowiedzUsuń