wtorek, 12 maja 2009

Pudełko w japońskim stylu

Dzisiejsze pudełko jest skromne i prawie pozbawione przypraw. Pośrodku widzimy makaron soba z zieloną herbatą - o jego klasycznej wersji pisałam już wcześniej. Makaron jest bardzo smaczny sam w sobie i nie wymaga żadnych ozdobników poza może widniejącym w tej samej przegródce sosem sojowym, naprawdę polecam. Po prawej mamy pokrojone w słupki pół surowej cukinii z dwoma rzodkiewkami i to był naprawdę dobry pomysł, bo olejki eteryczne z naciętych rzodkiewek przeniknęły do cukinii nadając jej delikatny aromat; pomysł do wykorzystania w surówkach.


Po lewej stronie widzimy posypane czarnym sezamem plasterki tofu i mortadeli roślinnej - produktu, który kupiłam z ciekawości na promocji i który okazał się całkiem niezły. Jest miękka, daje się kroić w plasterki, ale niezbyt wytrzymała, dobra na kanapki. Nie można jej smażyć, bo rozlatuje się natychmiast, ale dodana do sosu nadała mu ciekawie żółtoserową konsystencję, więc wypróbuję ją w zapiekankach. Skontrastowana z niesolonym tofu i polana sosem sojowym okazuje się niesamowicie pyszna i idealna na sycące drugie śniadanie, czy to w domu, czy poza domem.

Poza tym - jestem absolutnie szczęśliwa, bo wyszła książka kucharska, na którą od od dawna czekałam :) Obyś miał niski kurs, O Dolarze...

1 komentarz:

  1. przepisy tej Pani sa meeeega :)
    Twoje zreszta tez haha

    OdpowiedzUsuń

Pisz na temat :>

Ranking i toplista blogów i stron