Jako że pogoda znowu padła, śniadania wróciły do etapu podgrzewanego; dziś nęcąco pachnące tosty na chlebku cebulowym.
Na jeden kawałek chlebka cebulowego nakładamy trochę tahini i trochę musztardy francuskiej - pierwsze doda orzechowego posmaku a drugie ciekawej faktury i zapachu. Chlebek podgrzewamy chwilę w piekarniku/opiekaczu/mikrofalówce/czymkolwiek co się nadaje, w międzyczasie kroimy pomidora i siekamy trochę cebulki. Nakładamy warzywa na ciepły tost, posypujemy rozmarynem i granulowanym czosnkiem (będzie ładnie pachnieć na kanapce, ale zniknie bezpowrotnie z oddechu) i na koniec nakładamy serowy sos. Jako osoba nie jedząca mlecznego sera użyłam przepisu na sos instant; do 3 tostów rozrobiłam 6 łyżek proszku. Sos nakładamy pośrodku pamiętając, że musi mieć gdzie się rozlać przy podgrzewaniu; opiekamy parę minut w czymkolwiek co tam mamy do opiekania (ja używam mikrofalówki z grillem).
Zaniedbałam okresowo Losowe Mądrości Żywieniowe, więc oto dzisiejsza: nazwa płatków Kellog's pochodzi od J.H. Kelloga, dziewiętnastowiecznego lekarza prowadzącego "ośrodki zdrowego żywienia" propagujące wegetariańskie jedzenie. Kellog wynalazł m.in. płatki kukurydziane oraz masło orzechowe; zrobili o nim komedię z Anthonym Hopkinsem i Matthew Broderickiem pt. "Droga do Wellville".
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Pisz na temat :>