Na zakończenie Truskawkowego Tygodnia świeże, owocowe śniadanie: truskawki z sosem cynamonowym.
Składniki sosu: (2 porcje)
płaska łyżka mąki kukurydzianej (mąki, nie skrobi)
łyżeczka wanilii
łyżeczka cynamonu
szklanka dowolnego mleka
łyżka białego cukru
gruby, brązowy cukier do posypania
Truskawki myjemy, obieramy i kroimy na połówki lub ćwiartki. Wkładamy na talerzu do lodówki, żeby nie puściły soku.
W rondelku mieszamy mąkę, wanilię i cynamon, a potem powoli wlewamy mleko, żeby wszystko się gładko rozpuściło. Sos trzeba zagotować, zmniejszyć ogień, dodać biały cukier i gotować przez kilka minut, żeby mąka nie była surowa. Sos nie ma być mocno słodki i musi być rzadszy od budyniu; w razie czego dolać wody.
Truskawki rozdzielamy na talerzyki do podania, polewamy sosem i tuż przed podaniem obsypujemy go grubym, brązowym cukrem.
Osobiście nie wypiłabym do tego nic poza mocną, czarną kawą.
co konkretnie oznacza łyżeczka wanilii? środek laski wanilii, cukier waniliowy, ekstakt czy jeszcze coś innego?
OdpowiedzUsuńUsiłuję sobie przypomnieć... zdaje się, że używałam wanilii w proszku, to nie jest ani cukier waniliowy ani pasta, tylko taki brązowy proszek. A może to był ekstrakt waniliowy...
OdpowiedzUsuń