sobota, 18 kwietnia 2009

Grillowane kanapki z awokado II

Miałam ochotę zrobić dzisiaj grillowane kanapki z awokado i przypomniałam sobie, że mam jeszcze trochę "cheddara" który należałoby zużyć, więc postanowiłam połączyć te dwa przepisy. Dodałam jeszcze kilka z moich ulubionych składników (marynowane cebulki, prażona cebula) i całość wyszła naprawdę bardzo dobra.


Przepis na 4 kanapki:

8 kromek pieczywa tostowego

1 dojrzałe awokado
4 łyżki kremu cheddar
5-8 marynowanych cebulek
2 łyżki prażonej cebuli
łyżka nasion słonecznika (wyłuskanych)
łyżka soku z cytryny
ew. sól i pieprz

Obieramy awokado, wyjmujemy z niego pestkę i rozgniatamy dokładnie widelcem. Mieszamy z kremem cheddar na jednolitą masę, dodajemy resztę składników (nie kroimy cebulek, chyba że ktoś bardzo musi) i mieszamy.

Gotową pastą smarujemy 4 kromki chleba, przykrywamy pozostałymi i grillujemy (na patelni lub na świeżym powietrzu) do uzyskania pożądanego stopnia spalenia chleba. Mój jest mocno spalony, jak widać - i wiem, że to nie jest zdrowe ;)

1 komentarz:

  1. awokado, cheddar, cebula i słonecznik - to po prostu musiało być pyszne! nie m a innej możliwości ;) fajne połączenie :)

    pzdr, Ally (Z. team)

    OdpowiedzUsuń

Pisz na temat :>

Ranking i toplista blogów i stron