Miałam ochotę zrobić dzisiaj grillowane kanapki z awokado i przypomniałam sobie, że mam jeszcze trochę "cheddara" który należałoby zużyć, więc postanowiłam połączyć te dwa przepisy. Dodałam jeszcze kilka z moich ulubionych składników (marynowane cebulki, prażona cebula) i całość wyszła naprawdę bardzo dobra.
Przepis na 4 kanapki:
8 kromek pieczywa tostowego
1 dojrzałe awokado
4 łyżki kremu cheddar
5-8 marynowanych cebulek
2 łyżki prażonej cebuli
łyżka nasion słonecznika (wyłuskanych)
łyżka soku z cytryny
ew. sól i pieprz
Obieramy awokado, wyjmujemy z niego pestkę i rozgniatamy dokładnie widelcem. Mieszamy z kremem cheddar na jednolitą masę, dodajemy resztę składników (nie kroimy cebulek, chyba że ktoś bardzo musi) i mieszamy.
Gotową pastą smarujemy 4 kromki chleba, przykrywamy pozostałymi i grillujemy (na patelni lub na świeżym powietrzu) do uzyskania pożądanego stopnia spalenia chleba. Mój jest mocno spalony, jak widać - i wiem, że to nie jest zdrowe ;)
awokado, cheddar, cebula i słonecznik - to po prostu musiało być pyszne! nie m a innej możliwości ;) fajne połączenie :)
OdpowiedzUsuńpzdr, Ally (Z. team)