poniedziałek, 11 października 2010

Grecki Nomlet:)

Lubię omlety z tofu i pomyślałam, że grecki nomlet z Vegan College Cookbook będzie bardzo smaczny, ze szpinakiem, oliwkami, na wędzonym tofu... wyszedł ok, był smaczny, delikatny w smaku, z bardziej słonymi miejscami, ale nie zachwycił mnie fakturą. Zmieniłam trochę przepis, żeby dostosować go do polskich warunków i dodałam cebulę - co to za greckie danie bez cebuli?? Przepis miał być na jedną porcję, ale ja zrobiłam z niego dwie duże, które na dodatek robiły się zdecydowanie dłużej niż powinny wg przepisu. Poza tym robi się go w mikrofalówce, jak większość rzeczy z tej książki, ale myślę, że spokojnie można go usmażyć. Masa lepiej się trzyma niż do tortilli, a one jakoś wychodzą.



2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki mąki
pół szklanki mleka sojowego, albo wody
1,5 łyżeczki zmielonego siemienia lnianego plus 2 łyżki ciepłej wody
1/4 kostki tofu, jak użyłam wędzonego
10 oliwek bez pestek (wzięłam zielone)
1/4 szklanki rozmrożonego szpinaku - jakieś pół szklanki zamrożonego. Oczywiście można zmiksować świeży
1-2 krążki cebuli, użyłam czerwonej
łyżeczka soli czosnkowej

Drobno pokroić cebulę i oliwki. W misce roztrzepać siemię lniane z wodą, dodać mleko i mąkę, wszystko wymieszać. Drobno poruszyć tofu do miski, dodać resztę składników, wymieszać, żeby równo się rozłożyły.  Wyłożyć połowę masy na talerz i włożyć do mikrofalówki na 600 W na 5 minut, albo na większą moc na wasze ryzyko.

Był bardzo smaczny z grillowanymi pomidorami.


3 komentarze:

  1. o, fajnie, też myślałam o jakimś 'omlecie', ale w czasie trwania akcji już się nie wyrobię; z jednej strony chciałabym już trochę odpocząć od tofu, a z drugiej pomysłów wciąż przybywa ;) i wszystkie MUSZĘ wykorzystać, choć i tak wiem, że nie zdążę ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. W składnikach nic o mleku nie ma a w sposobie przyrządzenia jest.
    Jakie mleko dolać?

    OdpowiedzUsuń
  3. a, sorry, już poprawiam. No na pewno nie waniliowe:) W przepisie jest sojowe, ale nie sądzę, by jakakolwiek podmiana zaszkodziła, bo ja robiłam na wodzie i też wyszło:)

    OdpowiedzUsuń

Pisz na temat :>

Ranking i toplista blogów i stron