sobota, 14 czerwca 2008

Truskawki pod kołderką

Na zakończenie Truskawkowego Tygodnia świeże, owocowe śniadanie: truskawki z sosem cynamonowym.


Składniki sosu: (2 porcje)
płaska łyżka mąki kukurydzianej (mąki, nie skrobi)
łyżeczka wanilii
łyżeczka cynamonu
szklanka dowolnego mleka
łyżka białego cukru
gruby, brązowy cukier do posypania


Truskawki myjemy, obieramy i kroimy na połówki lub ćwiartki. Wkładamy na talerzu do lodówki, żeby nie puściły soku.

W rondelku mieszamy mąkę, wanilię i cynamon, a potem powoli wlewamy mleko, żeby wszystko się gładko rozpuściło. Sos trzeba zagotować, zmniejszyć ogień, dodać biały cukier i gotować przez kilka minut, żeby mąka nie była surowa. Sos nie ma być mocno słodki i musi być rzadszy od budyniu; w razie czego dolać wody.

Truskawki rozdzielamy na talerzyki do podania, polewamy sosem i tuż przed podaniem obsypujemy go grubym, brązowym cukrem.




Osobiście nie wypiłabym do tego nic poza mocną, czarną kawą.

2 komentarze:

  1. co konkretnie oznacza łyżeczka wanilii? środek laski wanilii, cukier waniliowy, ekstakt czy jeszcze coś innego?

    OdpowiedzUsuń
  2. Usiłuję sobie przypomnieć... zdaje się, że używałam wanilii w proszku, to nie jest ani cukier waniliowy ani pasta, tylko taki brązowy proszek. A może to był ekstrakt waniliowy...

    OdpowiedzUsuń

Pisz na temat :>

Ranking i toplista blogów i stron