środa, 23 lipca 2008

kanapka z duszonym tofu

Rozpoczyna się mój prywatny festiwal Tofu na Tysiąc Sposobów, O Każdej Porze Dnia i Nocy.

Przepis na tofu:

Kroimy tyle plasterków, ile nam jest potrzebne. Bierzemy głęboki talerz (ważne! żaroodporny) i robimy w nim pastę z sosu chili i sojowego (do smaku, ja na widoczną na zdjęciu ilość wzięłam łyżeczkę chili i łyżkę sojowego). Smarujemy tą pastą położone na talerzy plasterki, po czym dolewamy tyle wody, żeby wszystko przykryć, i mieszamy. Odstawiamy na kilka minut, a potem wkładamy do mikrofalówki na dość dużą moc i gotujemy aż cały płyn nie zniknie (podejrzewam, że da się to zrobić też na patelni).


Kanapkę robimy biorąc kawałek chleba cebulowego, smarując lekko olejem czy oliwą i obkładając pomidorem, tofu i zieloną pietruszką (ponoć dobrze ją jeść na śniadanie). Ja posypałam ją jeszcze Parmesano Sprinkles, bo je lubię, ale samo w sobie też się broni :)

Tak zrobione tofu jest też niezłe do obiadu (z duszoną marchewką), jeżeli pokroimy je w grubsze plastry i zrobimy 2x bardziej gęsty sos.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Pisz na temat :>

Ranking i toplista blogów i stron