niedziela, 19 kwietnia 2009

Grzanki czosnkowe

W ramach dnia czosnku postanowiłam zrobić jakieś dobre grzanki, nie takie, o jakich się zazwyczaj myśli - z masłem i czosnkiem - tylko chrupiący chleb i górkę pachnących czosnkiem dodatków. Padło na lekko śródziemnomorskie klimaty - mamy ser, sok z cytryny, oliwę, cebulę, czosnek i oliwki z papryką.


Śródziemnomorskie grzanki czosnkowe

4 kromki chleba tostowego (lub bagietka)
pół kostki twardego tofu
pół małej cebuli
2 ząbki czosnku
garść zielonych oliwek z papryką
oliwa z oliwek
2 łyżki soku z cytryny
sól, tymianek
majonez wege


Najpierw kroimy tofu na plastry, a każdy plaster wszerz na słupki. W miseczce polewamy je sokiem z cytryny, łyżką oliwy i solą, starannie mieszamy "wcierając" mieszankę w słupki sera. Odstawiamy w chłodne miejsce.

Cebulę i czosnek obieramy i siekamy drobno. Rozgrzewamy oliwę na patelni i wrzucamy warzywa na średni ogień, smażymy aż cebula się zeszkli i dodajemy tofu i tymianek. Całość smażymy aż tofu zezłoci się ze wszystkich stron.

Grzanki podpiekamy w opiekaczu lub na tej samej patelni, na której smażyliśmy ser, będą wtedy bardziej aromatyczne.

Grzanki smarujemy lekko majonezem, żeby całość się przykleiła. Pokrojone w oponki oliwki mieszamy z czosnkowo-cebulowym tofu i nakładamy hojnie na kanapki.


19 kwietnia 2009r. - Dzień Czosnku

2 komentarze:

  1. ta garśc zielonych oliwek (moich ulubionych) najbardziej mi się podoba:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. o! u mnie tez dzis grzanki czosnkowe, a do tgeo salatka z pomidorkow...

    OdpowiedzUsuń

Pisz na temat :>

Ranking i toplista blogów i stron