wtorek, 9 lutego 2010

Pyszne scones do herbaty

Kruche z zewnątrz, rozpływające się w ustach w środku, słodkie, śmietankowe, pełne rodzynek, nieforemne i pachnące ciacha do śniadaniowej herbaty - scones. Koleżanka smarowała je dżemem, ja wolę z dodatkiem owoców albo same, maczane w ciepłej herbacie. Byłyby pyszne z czekoladą, gdybym znalazła zadowalającą wegańską gorącą czekoladę. Uzależniłam się od nich całkowicie - w ciągu 3 tygodni robiłam je 4 razy.

Przepis pochodzi z "Vegan Lunch Box around the world" autorstwa Jenniffer McCann.



1/4 szklanki wege śmietany (można spokojnie zastąpić jogurtem albo tłustym mlekiem kokosowym, takie też robiłam)
pół łyżki startej skórki pomarańczowej
1/4 szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
1,25 szklanki mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki soli
3 łyżki cukru
3 łyżki zimnej margaryny
1/4 szklanki suszonych owoców lub rodzynek (ja zawsze robię z rodzynkami)

Rozgrzac piekarnik do 220 stopni. Wymieszać śmietanę z sokiem i skórką i odstawić na chwilę. W misce wymieszać mąkę, proszek, sól i cukier, dodać posiekaną margarynę i zganieść jak na kruszonkę. Dodać śmietanę oraz rodzynki (czy inne ustrojstwo) i zagnieść dużą kulę.

Uwaga: ciacha są tak dobre, że zaraz znikają, więc prawdopodobnie po pierwszej próbie postanowisz zrobić dwa razy więcej. Nie ma problemu z zagnieceniem ciasta z dwukrotnie większej ilości składników, ale nie baw się w wycinanie, bo cienkie sconesy są niedobre: zrób po prostu dwie kule i dalej trzymaj się przepisu:

Kulę przenieść na deskę, rozpłaszczyć do grubości sklepowego spodu do pizzy (2-3 cm) i pokroić na 12 kawałków - tak, jakbyście rysowali zegar na cieście. Każdy kawałek ostrożnie - szpatułką) przenieść na rozgrzaną blachę, posypać cukrem z cynamonem i piec 10-12 minut, aż będą LEKKO złote; brązowawe i brązowe nie są już tak delikatne i szybko wysychają.


Przy okazji Vegan Lunchbox: autorka otworzyła fanstastyczną stronę dla osób, które lubią eksperymentować z gotowaniem, ale boją się coś zepsuć: Magical Loaf Studio. Wybierasz ulubione składniki a program podaje ci proporcje i przepis do stworzenia idealnej pieczeni. Autorka nie wypróbowała wszystkich kombinacji, ale skoro wybieracie swoje ulubione to chyba wiecie, jak będą razem smakować...

8 komentarzy:

  1. Muszę je wreszcie przyrządzić, bo już od dawna za mną chodzą :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Chciałoby się rzec: śniadanie mistrzów, czyli bułka z bananem, ale to scones ;).

    OdpowiedzUsuń
  3. ah bułka, słodka i to z rodzynkami z kokosem i pomarańczą, czy może być lepiej?;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję za przepis - scones są świetne! pyszne! po prostu rewelacja!!!!
    Mam tylko jedną niepewność odnośnie ciasta, za Chiny Ludowe nie udaje mi się uformować kuli, ciasto jest klejące (może dlatego, że używam jogurtu???) i jedynym sposobem na uformowanie ciastek jest nakładanie ciasta bezpośrednio na blachę. W rezultacie otrzymuję chmurki zamiast wytwornych trójkącików, co naprawdę nie przeszkadza w szybkim ich znikaniu :D Dziękuję jeszcze raz.

    OdpowiedzUsuń
  5. Są świetne. Aniu, mi też nie chciała się uformować kula - z tego samego powodu. Dodałam więcej mąki. W zasadzie to nie problem, tylko po upieczeniu nie mają już tak finezyjnego kształtu, jak na zdjęciu, i trzymają się swojej matematycznej trójkątowości :) A! I używała sody, bo nie mogłam znaleźć proszku - jeżeli ktoś też ma taki plan, to niech zmniejszy jej ilość, bo inaczej będą miały taki gorzki posmak.

    OdpowiedzUsuń
  6. No, w końcu znalazłam przepis na sconesy który mnie satysfakcjonuje :D
    Jutro je zrobię, na śniadanie <3

    OdpowiedzUsuń
  7. Właśnie się pieką :D Ciasto faktycznie delikatne bardzo i mocno wilgotne, ale zastosowałam metodę rozpłaszczania na lekko omączonym talerzu i jest git :D Wyglądają bardzo podobnie do tych, które są na zdjęciu :D Matko, a jakie pyszne!! Super, jeszcze raz dzięki za przepis <3

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetnie wygląda i na pewno dobrze smakuje.
    Jednakże,do tego potrzebna jest pyszna herbatka najlepiej z Richmonttea.co.uk
    Serdecznie wam polecam.

    OdpowiedzUsuń

Pisz na temat :>

Ranking i toplista blogów i stron