poniedziałek, 9 czerwca 2008

Owocowa sałatka z serem

Postanowiłam się postarać w ramach truskawkowego tygodnia :)

1 duży banan, nie miękki
10 dużych, czerwonych truskawek
100-150 g twardego tofu w kostce
trochę mleka sojowego
suszony rozmaryn i tymianek
cynamon i kardamon w proszku
świeża bazylia do dekoracji

Na początek przekrawamy kostkę tofu na 2 części. Jedną z części kroimy w drobne kosteczki, zalewamy mlekiem sojowym żeby przykryło serek i gotujemy przez kilka minut tak, żeby ser wchłonął mleko (i przy okazji nie wykipiało, bo kipi tak samo, jak krowie). Po ugotowaniu zostawiamy jeszcze chwilę w mleku, żeby wystygło, a potem odsączamy na ręczniku papierowym. Kostki mogą się smleić, dlatego należy je porozdzielać przed schnięciem.
Drugi kawałek tofu kroimy w plasterki; odkrawamy pół banana i również kroimy go w plastry. Na talerzyku mieszamy rozmaryn, tymianek, kardamon i cynamon w takiej ilości, żeby starczyło na wszystkie plasterki; tofu i banana obtaczamy w mieszance przypraw i smażymy na średnio rozgrzanej patelni z minimalną ilością oleju (albo bez oleju, jeżeli patelnia go nie wymaga). Smażymy tak, żeby plastry przyrumieniły się z obu stron i rozkładamy na talerzu, żeby ostygły.
Teraz kolej na truskawki i pozostałe pół banana: obieramy i kroimy wszystko na plasterki :)
Łączymy wszystkie składniki: można je po prostu wymieszać, poukładać na przemian tworząc kolorowe linie lub poustawiać kawałki jeden na drugim, jak kto woli. Podajemy posypane świeżą bazylią, do miękkiego chlebka i mocnej kawy :)

2 komentarze:

  1. Uwielbiam kozi ser! Pałaszuję go ciągle, zwłaszcza wszystkie wersje białego, maślanego i delikatnego sera, z żółtym idzie mi ciężej, sama nie wiem dlaczego ...
    Pyszny przepis - pozdrawiam Olga Smile

    OdpowiedzUsuń
  2. Przeciez tofu to ser sojowy nie kozi.

    OdpowiedzUsuń

Pisz na temat :>

Ranking i toplista blogów i stron