sobota, 14 sierpnia 2010

Gofry na słodko i słono

Lubie umawiać się na śniadania, to takie pozytywne, oznacza, że masz od rana czas i ochotę na spotkania z innymi, nie musisz biec na złamanie karku ani martwić się o to, co nieważne. Czasami umawianie się ma charakter przypadkowy, na przykład ostatnio spotkałam moją siostrę przed telewizorem i postanowiłyśmy zrobić gofry:)


Gofry miały być uniwersalne, dla niej z lodami, dla mnie w roli bruschetty, więc wybrałam kukurydziane z Vegan Brunch - to był mój pierwszy przepis z tej książki, a wydaje mi się, że mam ją od lat:)  Sprawdziły się idealnie, pierwsze były nieco za miękkie, ale potem zagęściłam ciasto i było już bardzo ok.


Moja siostra zjadła je z lodami toffi i posypką czekoladową, ale stanowczo odmówiła zrobienia im zdjęcia tłumacząc, że ich wygląd obraża jej poczucie estetyki:) Był też (na zdjęciu w zamkniętym słoiku) kandyzowany arbuz w syropie. Moje polałam oliwą czosnkową, obłożyłam pokrojonymi w kostkę pomidorami z solą i pieprzem, czosnkiem z rzeczonej oliwy oraz świeżą, słodkawą papryką:


Było dość zimno, więc do picia wybrałyśmy gęste i słodkie Masala Chai:


W podanym linku jest przepis, ale jakiś czas po jego opublikowaniu dostałam od koleżanki dwa opakowania oryginalnej indyjskiej mieszanki firmy Yogi Tea: składa się z samych przypraw, co mnie cieszy, bo nie przepadam za czarną herbatą. Z minusów - wymaga gotowania przez pół godziny, więc zazwyczaj wstawiam ją rano, po ugotowaniu dodaję (na litr) dwie łyżki cukru i zamiast mleka skondensowanego, podwójną porcję sojowego mleka w proszku, co daje taki sam rezultat. Pyszne nie tylko na zimne dni, doskonale ożywia i wprawia w błogi nastrój:)

5 komentarzy:

  1. i jeszcze bardziej mnie zaciekawiły te gofry z lodami co to nie chcecie ich pokazac((;

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszna alternatywa dla kanapek :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Na słono mi się podobają!!

    OdpowiedzUsuń
  4. chyba je zrobię do grzybowego sosu :) do tej pory mam tylko same gofrowe wpadki a jak już kiedyś pisałaś - te kukurydziane wychodzą łatwiej :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Do grzybowego sosu powinny pasować idealnie. Może po prostu twoja gofrownica się nie nadaje? Ja mam tylko jedną patelnię, na której mi wychodza naleśniki na przykład.

    OdpowiedzUsuń

Pisz na temat :>

Ranking i toplista blogów i stron