wtorek, 22 stycznia 2008

Dawka słońca

Dzisiaj zrobimy koktail z owoców egzotycznych. Potrzebny jest jeden banan, ćwiartka melona i sok pomarańczowy:

22.01.08 -1


powinien mieć żółtawą skórkę, wtedy jest dojrzały. Jeśli macie wątpliwości to powinien po prostu poleżeć kilka dni w kuchni na stole (nie w lodówce) i powinien nabrać smaku. Niedojrzały melon smakuje jak ogórek z miodem, więc nie polecam.

Banana kroimy na kawałki, z melona wycinamy pestki i z resztą obchodzimy się jak z arbuzem: kroimy miąższ na kawałki i wrzucamy razem z bananem do wysokiego naczynia. Miksujemy na gładką masę bez "dużych kawałków owoców"* i nalewamy do połowy szklanki, uzupełniając resztę sokiem pomarańczowym i mieszając.

22.01.08 -2

Z tego przepisu wychodzą dwie duże szklanki.

Zamiast soku możemy użyć mleka, jogurtu i mleka (sam jogurt będzie za ciężki), mleka sojowego lub po prostu dolać wody. Gazowana to chyba zły pomysł.

* lubię czytać etykietki, więc kiedyś policzyłam, ile jest owoców Jogobelli w Jogobelli. Otóż w jednym zwykłym kubku jogurtu kiwi znajduje się jeden grubszy plasterek kiwi, albo dwa papierowe. To ja chyba wolę kupić naturalny i sama sobie wrzucić owoce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Pisz na temat :>

Ranking i toplista blogów i stron