poniedziałek, 3 marca 2008

Zdrowy piątek

W piątek zrobiłam sobie taki oto zapas lunchowy:


Sałatka z kuskusu z pomidorem i papryką, klopsiki sojowe, mandarynki i czekoladki, które zastąpiły planowane jabłko :P (poprzedniego dnia dostałam kartonik czekoladek w sklepie i uznałam, że nie mogą się zmarnować). Przygotowanie całego tego śniadania zajęło mi pół godziny, łącznie z bieganiem po kuchni i szukaniem pomidorów, które w końcu znalazły się... w puszce :P


Sałatka z kuskusu

Szklanka suchego kuskusu
kostka rosołowa
jeden średni pomidor lub trzy łyżki pomidorów z puszki (krojonych)
pół małej zielonej papryki (może być inna, ale wtedy nie będzie tak ładnie wyglądać)
pieprz ziołowy, sos sojowy

Kuskus wsypujemy do miseczki i zalewamy wrzątkiem tak, żeby wody było troszkę więcej niż kaszy. Wsypujemy pół pokruszonej kostki rosołowej i mieszamy tak, żeby cała kaszka była wilgotna a kostka się rozpuściła. Zostawiamy na 5 minut, żeby cała woda się wchłonęła.
Kroimy paprykę i pomidory w kostkę. W przypadku nieszczęsnych puszkowych pomidorów - odsączamy je na sitku.
Kiedy kuskus wchłonie wodę i będzie miękki łączymy wszystkie składniki, dodajemy troszkę sosu sojowego i doprawiamy pieprzem do smaku.
Jako że ta sałatka była przeznaczona do podróżowania w pudełku przez pół dnia, dodałam trochę tahini, żeby ją "skleić" i przy okazji zyskałam pyszny, orzechowawy smak.


Klopsy sojowe

to jest właściwie żadna sztuka. Kupujemy kartonik "kotlety sojowe mielone" o dowolnym smaku (uwaga na chili) i postępujemy zgodnie z instrukcją. Jedyne co mogę dorzucić od siebie, to autorska metoda ratowania rozwalonych klopsików.
Ja nigdy nie obtaczam tych kotletów w jajku i panierce, tylko po prostu zalewam, czekam aż się sklei i smażę, co oznacza, że rozwalają się, jeżeli dodam za dużo wody. I oto, co robię: przesmażam masę na patelni, żeby nie była surowa, następnie biorę kawałek folii spożywczej i kładę na niej masę na jednego klopsa. Zwijam ją w okrągły woreczek i mocno obkręcam szyjkę, tak, żeby powstała idealna kuleczka. Trzymam tam przez chwilę, po czym ostrożnie rozwijam i przekulam na talerz. Gotowe klopsy wkładam na 2 minuty do mikrofalówki na najwyższą temperaturę, żeby się zapiekły.


Zarówno klopsy, jak i sałatkę radzę zamknąć w pudełku DOPIERO KIEDY OSTYGNĄ.

Wyszło pyszne, najadły się tym 2 osoby :)

7 komentarzy:

  1. Czy suchy kuskus nie jest twardy?
    Poza tym używanie mikrofalówki do gotowania, tudzież podgrzewania, to przecież takie niezdrowe...

    OdpowiedzUsuń
  2. Suchy jest twardy, namoknięty nie :P

    Dlaczego niezdrowe? w porównaniu z czym?

    OdpowiedzUsuń
  3. Podgrzewanie na kuchence gazowej albo elektrycznej nie wytwarza promieniowania.

    OdpowiedzUsuń
  4. wiesz, że argument z "promieniowaniem", tak samo jak z "rakotwórczymi telefonami komórkowymi" obalono jeszcze w latach 90? podgrzewaj sobie gdzie chcesz, to twoje jedzenie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie chcę się spierać, ale:

    "Promieniowanie emitowane przez kuchenki mikrofalowe (powyżej 3 mW/cm ) jest szkodliwe dla komórek i systemu odpornościowego człowieka. Mikrofale powodują u ludzi akumulację acetycholiny (substancji hormonalnej), która jest odpowiedzialna za wiele zaburzeń (nawet przy słabym natężeniu promieniowania mikrofalowego). Gordon i Dardhalon stwierdzili, że każda dawka promieniowania mikrofalowego jest szkodliwa, a normy (bardzo liberalne) szczególnie w urządzeniach tanich, słabej i średniej jakości, nie są przestrzegane. Osoby używające kuchenki mikrofalowej (badania amerykańskie) początkowo odczuwają bóle głowy pod koniec dnia, zaburzenia snu i nerwowość za dnia, często występują też symptomy zatrucia, zaburzenia erekcji czy menstruacji, zaburzenia pracy serca. Promieniowanie kuchenki mikrofalowej 30 GHz zmienia pole magnetyczne w promieniu 3-5 metrów.

    Niezależnie badania naukowe w USA wykazały, różne nieprawidłowości jakie występują podczas podgrzewania żywności za pomocą mikrofal. Najbardziej niepokojąca okazała się być sama zasada ich oddziaływania na zawarte w pożywieniu białka, które ulegają rozbiciu i częściowej degradacji, tworząc przy tym bardzo często związki chemiczne nie występujące naturalnie w przyrodzie."

    źródło: Wikipedia

    A telefonów komórkowych najlepiej używać z zestawem słuchawkowym.

    Poza tym zawsze to lepiej przeczytać kilka więcej Twoich postów z ciekawymi śniadaniami aniżeli mniej :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Cholera, powinnam nie żyć dziesięć razy. Nie mówiąc o tych innych milionach użytkowników, to same zombie. A że telefony komórkowe niektórym wysmażają mózg zgodzę się absolutnie...

    OdpowiedzUsuń
  7. bez mikrofali da się spokojnie żyć, a jest NAPRAWDĘ niezdrowa. i jeśli coś nie ma efetku od razu, to nie oznacza, że nie ma go wcale i można zachorować raz, a porządnie, a nie 10 razy :P

    OdpowiedzUsuń

Pisz na temat :>

Ranking i toplista blogów i stron